„Poeci i królowie,
Choć cenią laur na głowie,
Pierwszeństwo dają winu,
Bo lepsze od wawrzynu”
– zapewniał Julian Tuwim.
Doceniamy myśl naszego patrona i stale rozwijamy ją tak, by radość z dobrego trunku, prócz królów i poetów, czerpali przedstawiciele innych ważnych zawodów goszczący pod skrzydłami Pegaza.


„Pierwszeństwo winu” oddamy więc już 29 maja. Tego dnia zapraszamy na wyjątkową degustację polskich win, zaś żeby Goście poczuli się poetycko i królewsko, boski płyn z polskich winnic połączymy z menu przygotowanym specjalnie na tę niecodzienną okazję.

W imieniu winnych bóstw przez tę krainę smaków poprowadzą nas mistrzowie sztuki enologicznej:

Piotr Stopczyński — enolog wykształcony w Kalifornii, gdzie uczył się w Napa Valley i Davis. Jego doświadczenie w winiarniach takich jak Domaine Chandon czy Napa Wine Company to więcej niż wiedza — to opowieści z beczki, które dojrzewały latami. Dziś Piotr wspiera winnice w całej Polsce, odkrywając nowe nuty i lokalny charakter.

Tomasz Kolecki — Wielokrotny Mistrz Polski Sommelierów, juror europejskich i światowych konkursów, autor winnych kart, które zdobyły uznanie Wine Spectator. Z kieliszkiem rozmawia jak poeta z muzą, z Gośćmi – jak z przyjaciółmi przy świecy.
W menu

Johanniter 2024, Winnica Fredrówka

Tatar z pomidorów i pesto z rukoli

Somm’s Selection 2022, Piwnice Półtorak

Sałatka z młodych liści szpinaku, sera jura blue z truskawką

Muscater 2024, Winnica Widokowa

Pralina z kaszanki

Roselit Diva 2024, Winnica Nobilis

Półgęsek wędzony z sałatką ze szparagów

Pinot Noir 2023, Winnica Dworska

Policzek wołowy na puree z selera, szparagami i tartym chrzanem

Cortis 2022, Winnica Białe Skały

Ser Mr. Wańczyk z chutney z moreli i białego wina

Solaris 2024, Winnica Kmiecia

Mus czekoladowy z owocami i kruszonką z bezy

Wino z jagody kamczackiej, Winnica Dwórzno
Wszystko to w wyjątkowym miejscu w towarzystwie Pegaza, który zamiast fruwać, dziś… dekantuje.

Rezerwuj miejsce — liczba kieliszków (i krzeseł) ograniczona.
Rezerwacje:
Koszt kolacji degustacyjnej: 399 zł
Data: 29 maja start godzina 19.00