Przez stulecia szparagi swym kształtom zawdzięczały opinię męskiego afrodyzjaku, wobec czego długo wzbraniano ich spożywania kobietom! 👩🏼
Już w 1679 ostrzegano, że szparagi „szkodzą białogłowie” bo „Kupidyna poruszają, Wenerę przypominają, przez swoją ostrą sól pobudzają ciała rozkosze”.
W poradniku z 1793 r. stwierdzano, że spożywanie szparaga żonie nie przystoi, gdyż ten „rodzi chucie lubieżne i skłania do miłostek”. 💘
Na szczęście w XXI wieku jest w Warszawie Ave Pegaz, w którym wyzwolone z wszelkich przesądów szparagi zaleca się zarówno panom jak paniom spragnionym kulinarnej rozkoszy. 🤤
Ale cóż tam same szparagi!? Szef, Adam Drężek, uskrzydlony przez Pegaza, przygotował namiętne menu według własnych sekretów, kabaret „Czwarta Rano” ułożył prawdziwie zmysłowy program i tak narodził się wiosenny, kulinarno-kabaretowy festiwal afrodyzjaków. 👩❤️👨
Menu „pobudzające ciała rozkosze” będzie kusić Gości od środy 23 kwietnia do niedzieli 26-go.
🎤 W piątek 24-go i w sobotę 25-go, o 21.00 na pegazowej scence artyści „Czwartej Rano” rozpalą emocje w piosence, anegdocie i pikantnej plotce dawnej Warszawy.
Co zrobić, żeby uwolnić z nami swoje sekretne apetyty? Jak zwykle zawczasu zarezerwować stolik w Ave Pegaz.
U nas Amor atakuje z humorem!
„Miesiąc to najtrudniejszy do dyspozycji stołu, wszystkie bowiem zapasy zimowe już skończone, z jarzyn zaledwie się ukazują zieleniny i szparagi” – tak Wincentyna Zawadzka w „Kucharce litewskiej” utyskiwała na menu wiosennych obiadów.
Szparagi – znane już w starożytnym Egipcie i Rzymie – w Polsce upowszechniały się od końca XVIII wieku, a w następnym stuleciu uprawiano je już w większości gospodarstw.
Rzec można, iż maj to miesiąc miłości i szparagów, wypada się więc dobrze na jego nadejście usposobić. 😉
Kazimierz Laskowski, poeta, zubożały ziemianin, birbant i kawalarz, legenda warszawskich sfer literacko-dziennikarskich końca XIX stulecia, połączył flirt i szparagi w zabawnym wierszyku:
Mówiła o duszy w przekroju
O duszy czystej i nagiej
A potem, pełna nastroju
Wybrała z karty…
Szparagi.
Mamy zatem mocne świadectwo, że szparag gościł w warszawskim menu od dawna. 🌱
Zachęcamy do rezerwacji miejsc ⤵️
📞 509 417 000